top of page
Šedá cihlová zeď

GPT-4 vs GPT-3.5: Klíčové rozdíly mezi novou a starou verzí GPT

Aktualizováno: 31. 5. 2023



OpenAI, světový lídr v oblasti umělé inteligence, nedávno představil novou verzi svého oblíbeného nástroje pro generování textu. Nová verze, označená jako GPT-4, přináší řadu vylepšení a rozšíření oproti svému předchůdci, GPT-3.5. Ale jaké jsou klíčové rozdíly mezi těmito dvěma verzemi? A jak mohou tyto změny ovlivnit vaše využití ChatGPT? Pojďme se na to podívat blíže.


1. Kreativita


Jedním z nejvýraznějších rozdílů mezi GPT-4 a GPT-3.5 je schopnost nové verze generovat kreativnější odpovědi na podněty. Zatímco GPT-3.5 již byla v tomto ohledu velmi úspěšná, GPT-4 posouvá laťku ještě výše. Rozdíly v kreativitě jsou zvláště patrné při řešení složitých nebo náročných úkolů.


2. Podpora vizuálních prvků


Na rozdíl od GPT-3.5, který přijímá pouze textové podněty, je GPT-4 multimediální a přijímá jak textové, tak vizuální vstupy. To znamená, že můžete poskytnout jakýkoli vizuální prvek - fotografii rukopisu, obrázek, internetový meme atd. - jako vstup pro GPT-4. Je důležité poznamenat, že ačkoli GPT-4 přijímá vizuální vstupy, stále není schopen generovat vizuální odpovědi.


3. Spolehlivost


GPT-4 je bezpochyby výkonnější a spolehlivější než GPT-3.5, ale stále není 100% bezchybný. Může stále dělat chyby a může stále tvrdit, že něco nesprávného je pravdivé. Nicméně, dělá to méně často než GPT-3.5. OpenAI také zvýšil kapacitu paměti GPT-4, což znamená, že je schopen udržet kontext konverzace déle než jeho předchůdce.




4. Přesnost


Jedním z hlavních nedostatků GPT-3.5 byla jeho schopnost generovat nesCONTENTMAVEN: myslné a nesprávné informace s neuvěřitelnou sebejistotou. Tento fenomén je v literatuře o umělé inteligenci označován jako "AI halucinace". U GPT-4 je halucinace stále problémem, ale podle technických zpráv je pravděpodobnost, že nový model bude halucinovat, mnohem nižší než u modelu GPT-3.5. Tento rozdíl je patrný nejen na papíře, ale také při skutečném použití.


5. Řiditelnost a kontext


Všechny výše uvedené body nakonec podporují tento hlavní bod. Představte si, že jste v dlouhé diskusi s někým a oba přistupujete k sobě s různými argumenty. Udržet takovou živou diskusi bez ztráty kontextu je jedním z hlavních rozdílů mezi lidmi. S GPT-3.5, když jste chtěli vést dlouhou konverzaci na určité téma, model ztratil kontext po překročení kapacity slov. Když se to stalo, nebylo možné model vrátit zpět k hlavnímu tématu.



S GPT-4, díky osminásobnému zvýšení kapacity paměti, je možné vést dlouhé konverzace na stejné téma. To prakticky znamená, že GPT-4 je schopen si déle pamatovat obsah konverzace a pokyny dané během konverzace. Pokud jste chtěli, aby GPT-3.5, tedy bezplatný ChatGPT, shrnul vědecký text, pravděpodobně jste si všimli, že to dělá bod po bodu nebo rozděluje hlavní text na části. GPT-4 je schopen toto převést do skutečného shrnutí, aniž by narušil kontext původního textu, a pokud existují, může ho propojit s vašimi předchozími pokyny.


Závěr


Vývoj GPT-4 představuje významný krok vpřed v oblasti umělé inteligence a generování textu. I když stále existují oblasti, které vyžadují zlepšení, je jasné, že OpenAI je na správné cestě k vytvoření stále sofistikovanějších a užitečnějších nástrojů pro generování textu. Ať už jste vývojář, marketér, spisovatel nebo jen někdo, kdo má zájem o nejnovějšítechnologie, GPT-4 nabízí řadu možností, jak zlepšit a zefektivnit vaši práci.


Přestože OpenAI je nyní zisková technologická společnost, její závazek k výzkumu a vývoji v oblasti umělé inteligence zůstává silný. S příchodem GPT-4 se těšíme na další inovace a pokroky, které přinesou.


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page