top of page
Šedá cihlová zeď

Vstup do budoucnosti práce: Jak umělá inteligence mění trh práce a otevírá nové možnosti.

Když mluvíme o umělé inteligenci, většina lidí se pohybuje mezi fascinací a obezřetností. Je obtížné mít jasný názor na vývoj technologie, jejímž cílem je vytvořit nový druh inteligence. Někteří umělou inteligenci vnímají jako hrozbu pro pracovní trh, zatímco jiní jsou přesvědčeni, že mu právě pomůže.


Pro fungování umělé inteligence je nutné postupovat několika kroky během konstrukčního procesu. Každá fáze výroby přináší nové pracovní pozice, které dnes ještě neexistují nebo které vznikly teprve nedávno. V příštích letech bude u těchto pracovních míst vysoká poptávka po lidech. Pojďme se podívat na budoucí profese, které vznikají v sektoru umělé inteligence.

Jak řekl Kai-Fu Lee, prezident společnosti Sinovation Ventures Artificial Intelligence Institute: „Budeme svědky nejrychlejšího pokroku, jaký lidstvo kdy zažilo, a nejsme na něj připraveni.“

 

Přestože mnozí považují umělou inteligenci za hrozbu pro pracovní trh, vytváří také nové a vzrušující pozice v odvětví. Od designérů osobnosti až po etiky pro AI, připravte se na fascinující budoucnost plnou neuvěřitelných pracovních příležitostí!


Každá fáze výrobního procesu s sebou přináší pracovní pozice, které dnes ještě neexistují – nebo které vznikly teprve nedávno. V nadcházejících letech bude u těchto pracovních míst po lidech vysoká poptávka.





V sektoru umělé inteligence (AI) lze očekávat mnoho nových a vzrušujících pracovních příležitostí. Níže je uveden seznam některých pracovních pozic "zítřka", které budou stále důležitější v budoucnosti.


Designér osobnosti

Projektování architektury AI Designéři osobnosti hrají klíčovou roli v tvorbě AI tím, že vytvářejí architekturu a algoritmy. Tyto dovednosti umožňují AI komunikovat efektivně a pochopitelně s lidmi. Chcete-li se stát designérem osobnosti, budete potřebovat hluboké znalosti psychologie, technologií a programovacích jazyků.


Autor AI/Tvorba osobnosti

AI Autoři AI jsou zodpovědní za vytvoření povahy a emocí umělé inteligence, aby působila co nejlidštějším dojmem. Tito odborníci na marketing musí být kreativní a empatičtí, aby mohli vytvořit AI, která dokáže navázat důvěrný vztah s lidmi.


Kouč AI

V srdci inteligence a učení Pro úspěšný vývoj umělé inteligence je nezbytné její trénink a učení. Kouč AI má za úkol učit platformy umělé inteligence, jak se stát autonomními, a pomáhá jim rozvíjet dovednosti, jako je rozpoznávání předmětů, porozumění lidskému jazyku či rozlišování emocí. Pro tuto práci je nutné perfektně ovládat různé programovací jazyky a mít hluboké znalosti v oblasti AI.


Specialista na kvantové výpočty

Budoucnost výpočetní techniky Kvantové počítače představují revoluci v oblasti výpočetní techniky a mají potenciál značně zvýšit rychlost a efektivitu řešení složitých problémů. Specialisté na kvantové výpočty budou navrhovat, vyvíjet a testovat kvantové algoritmy, které budou základem pro fungování těchto pokročilých strojů. Pro tuto roli je třeba mít silné matematické dovednosti, hluboké znalosti v oblasti kvantové mechaniky a fyziky, a schopnost programovat v kvantových programovacích jazycích.


Robotický etik

Zajišťování bezpečnosti a férovosti v robotickém světě V současnosti se robotika stává stále významnější součástí našeho života, ať už v průmyslu nebo v domácnostech. Robotický etik je odborník, který se zabývá otázkami souvisejícími s morálkou a etikou ve vztahu k robotům. Jejich úkolem je zajišťovat, že roboti budou vyvinuti a využíváni tak, aby respektovali lidská práva, soukromí a bezpečnost. Pro tuto roli je potřeba mít znalosti v oblasti robotiky, etiky a práva.


Specialista na řízení kybernetického rizika

Obrana proti kybernetickým hrozbám Kybernetická bezpečnost je klíčovou oblastí v digitálním světě, kde kybernetické útoky a hrozby mohou mít závažné důsledky. Specialisté na řízení kybernetického rizika pracují s organizacemi na identifikaci, hodnocení a řešení potenciálních kybernetických hrozeb, aby minimalizovali škody způsobené útoky a zajišťovali bezpečnost informačních systémů. Pro tuto roli je potřeba mít znalosti v oblasti kybernetické bezpečnosti, IT infrastruktury a řízení rizik.


Etik pro umělou inteligenci

Dohled nad dodržováním pravidel S rychlým rozvojem umělé inteligence se stále více vyhrocují etické otázky, které s ní souvisí. Etik pro AI má na starost zajistit, že vývoj a použití umělých inteligencí bude probíhat v souladu s etickými zásadami platnými ve společnosti. Tito odborníci budou hrát klíčovou roli ve velkých technologických firmách, kde budou spolupracovat s vedením a marketingovými týmy. Pro tuto roli je třeba mít vzdělání v oblasti nových technologií a velmi dobrou orientaci v oboru AI.


Výzkumník v oblasti umělé inteligence

Výzkumníci v oblasti AI se zabývají vývojem nových algoritmů, modelů a technik, které rozšiřují schopnosti AI. Mohou se specializovat na různé oblasti, jako je strojové učení, hluboké učení, zpracování přirozeného jazyka, počítačové vidění nebo robotika.


Inženýr umělé inteligence

AI inženýři pracují na implementaci, integraci a optimalizaci algoritmů a modelů AI do softwarových a hardwarových řešení. Mohou se zaměřovat na vývoj AI aplikací pro různá odvětví, jako jsou zdravotnictví, doprava, energetika nebo finance.


Konzultant pro umělou inteligenci

Konzultanti v oblasti AI pomáhají organizacím pochopit a využít potenciál AI ve svých oborech. Mohou poskytovat strategické poradenství, analyzovat a hodnotit AI řešení a pomáhat s jejich implementací.


Odborník na data a analytiku

Data jsou základem AI a odborníci na data a analytiku hrají klíčovou roli při získávání, čištění, analýze a interpretaci dat pro AI systémy. Mohou se specializovat na oblasti, jako jsou velká data, data mining, statistika nebo vizualizace dat


Specialista na zpracování přirozeného jazyka (NLP)

NLP je obor AI, který se zabývá interakcí mezi počítači a lidským jazykem. Specialisté na NLP pracují na vývoji algoritmů a modelů, které umožňují počítačům porozumět, interpretovat a generovat text v přirozeném jazyce. Mohou se také zaměřovat na aplikace, jako je strojový překlad, analýza sentimentu, rozpoznávání řeči nebo chatboty.


Specialista na počítačové vidění

Počítačové vidění je obor AI, který se zabývá analýzou a interpretací obrazových dat. Specialisté na počítačové vidění pracují na vývoji algoritmů a modelů, které umožňují počítačům rozpoznávat objekty, scény, gesta a další vizuální informace. Mohou se také zaměřovat na aplikace, jako je rozpoznávání tváří, sledování pohybu nebo autonomní vozidla.





Tyto pozice ukazují na různorodost a interdisciplinární povahu sektoru umělé inteligence. Pro úspěch v těchto profesích je často potřeba kombinace znalostí v oblasti matematiky, statistiky, informatiky, inženýrství a specifických aplikačních oblastí.


Zpráva vydaná společností Dell ve spolupráci s Institute for the Future (The next era of human|machine PARTNERSHIPS including EMERGING TECHNOLOGIES’ IMPACT ON SOCIETY & WORK IN 2030) odhaduje, že v roce 2030 bude 85 % běžných pracovních pozic zcela nových, neexistujících v současnosti. Tento předpoklad zdůrazňuje rapidní tempo vývoje nových technologií, které mění naše očekávání ohledně budoucnosti. Přestože předvídání budoucnosti, i té nejbližší, je nesmírně obtížné, jedno je zřejmé: umělá inteligence představuje budoucnost a nespočet příležitostí.


Je stále pravděpodobnější, že mladí lidé, kteří se rozhodnou specializovat v oblasti umělé inteligence, budou mít v průběhu své kariéry otevřeno mnoho dveří. Jejich znalosti a dovednosti budou vysoce ceněny, což jim zajistí silné postavení na trhu práce, plném nových a inovativních profesí.


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page