top of page
Šedá cihlová zeď

Umělá inteligence může způsobit ztrátu 300 milionů pracovních míst, upozorňuje Goldman Sachs



Umělá inteligence (AI) by mohla nahradit ekvivalent 300 milionů pracovních míst s plným úvazkem, uvádí zpráva investiční banky Goldman Sachs.


AI by mohla nahradit čtvrtinu pracovních úkolů v USA a Evropě, ale zároveň by mohla znamenat vznik nových pracovních míst a nárůst produktivity.


Celková roční hodnota vyrobených statků a služeb na světové úrovni by se tak mohla zvýšit o 7 %.

Generativní AI, která dokáže vytvářet obsah nerozeznatelný od lidské práce, je podle zprávy "velkým pokrokem".


Perspektivy zaměstnanosti Vláda je nakloněna podpoře investic do AI ve Velké Británii, která podle ní "nakonec zvýší produktivitu celé ekonomiky", a snaží se uklidnit veřejnost ohledně jejího dopadu.

"Chceme zajistit, aby AI ve Velké Británii doplňovala způsob, jakým pracujeme, a ne jej narušovala - aby naše práce zlepšovala, místo toho, aby je odebírala," řekla ministryně pro technologie Michelle Donelan pro The Sun.


Zpráva upozorňuje, že dopad AI se bude lišit podle odvětví - 46 % úkolů v administrativě a 44 % v právních profesích by mohlo být automatizováno, ale pouze 6 % ve stavebnictví a 4 % v údržbě.

BBC News již dříve uvedla, že někteří umělci mají obavy, že generátory AI obrázků by mohly ohrozit jejich pracovní vyhlídky.


'Nižší mzdy' "Jediné, co vím jistě, je, že nelze předvídat, kolik pracovních míst generativní AI nahradí," řekl Carl Benedikt Frey, ředitel budoucnosti práce na Oxford Martin School, Oxfordské univerzitě, pro BBC News.


"Například ChatGPT umožňuje více lidem se průměrnými psacími dovednostmi vytvářet eseje a články.


"Žurnalisté se tedy setkají s větší konkurencí, což by mohlo snížit mzdy, pokud by se neprojevil výrazný nárůst poptávky po takové práci.


"Při zavádění GPS technologie a platforem jako Uber najednou znalost všech ulic v Londýně ztratila na hodnotě - a tak řidiči s delší praxí čelili výrazným snížením mezd, až o 10 % podle našeho výzkumu.


"Důsledkem byly nižší mzdy, nikoli méně řidičů.


"V následujících letech bude generativní AI pravděpodobně mít podobný vliv na širší spektrum tvůrčích úkolů."


'Špetka soli' Podle výzkumu, na který zpráva odkazuje, je 60 % pracovníků zaměstnáno v oborech, které neexistovaly v roce 1940.


Jiný výzkum však naznačuje, že technologický pokrok od 80. let minulého století nahrazuje pracovníky rychleji, než vytváří nová pracovní místa.


Pokud by generativní AI byla podobná předchozím pokrokům v informačních technologiích, zpráva uzavírá, že by mohla v krátkodobém horizontu snížit zaměstnanost.


Dlouhodobý dopad AI je však velmi nejistý, řekl generální ředitel think-tanku Resolution Foundation Torsten Bell BBC News, "proto bychom měli všechny pevné předpovědi brát s velkou dávkou skepse".


"Nevíme, jak se technologie bude vyvíjet ani jak ji firmy začlení do svých pracovních procesů," dodal.


"To neznamená, že AI neovlivní způsob, jakým pracujeme - ale měli bychom se zaměřit také na potenciální zisky z vyšší produktivity práce a levnějších služeb, stejně jako na riziko zaostávání za jinými firmami a ekonomikami, které se lépe přizpůsobí technologickým změnám."





17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page