top of page
Šedá cihlová zeď

Nadějný krok Neuralinku: FDA schvaluje první klinické zkoušky

Společnost Elona Muska, Neuralink, získala povolení amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) pro zahájení své první klinické studie na lidech. Toto je zlomový moment po předchozích výzvách se získáním schválení. Musk si představuje implantáty pro jak zdravé, tak postižené jedince, které by mohly "vyřešit" řadu zdravotních problémů a umožnit i prohlížení webu a telepatii. Přestože je cesta teprve na svém začátku a mnoho otázek zůstává nezodpovězených, je jasné, že Neuralink je na cestě k překonání představ o tom, co je v oblasti neurotechnologií možné.




Společnost Elona Muska, Neuralink, která se zabývá implantáty do mozku, oznámila, že od amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) získala povolení pro zahájení své první klinické studie na lidech. Toto je kritický milník, který následuje po dřívějších obtížích se získáním schválení.


Neuralink, založený v roce 2016, požádal o schválení FDA poprvé na začátku roku 2022, ale úřad tehdy žádost zamítl. Bývalí zaměstnanci společnosti tvrdí, že Elon Musk si představuje, že jak lidé se zdravotním postižením, tak zdraví jedinci by měli dostávat chirurgické implantáty, které by léčily řadu různých problémů.


Od roku 2019 Musk předpověděl nejméně čtyřikrát, že jeho společnost, která se zabývá lékařskými zařízeními, zahájí lidské zkoušky implantátu do mozku, který léčí těžké stavy, jako je ochrnutí a slepota. FDA však upozornila Neuralink na několik obav, které musí řešit před schválením lidských pokusů. Hlavní otázkou byla lithiová baterie zařízení, možnost migrace drátů implantátu v mozku a výzva bezpečně extrahovat zařízení bez poškození mozkové tkáně.


Schválení přichází v době, kdy američtí zákonodárci naléhají na regulátory, aby vyšetřili, zda složení panelu dohlížejícího na testování zvířat v Neuralinku přispělo k nezdařeným a uspěchaným experimentům. V prosinci informovala agentura Reuters, že generální inspektor Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (USDA) vyšetřuje potenciální porušení zákona o ochraně zvířat, který upravuje zacházení a testování určitých typů zvířat. Vyšetřování se také zabývalo dohledem USDA nad Neuralinkem


Jde o výsledek úžasné práce týmu Neuralink v úzké spolupráci s FDA a představuje důležitý první krok, který jednoho dne umožní naší technologii pomoci mnoha lidem," uvedl Neuralink ve čtvrtek ve svém tweetu​.


Během let Musk veřejně představil ambiciózní plán pro Neuralink. V minulém roce udělal senzaci, když řekl, že je už tak jistý bezpečností zařízení, že by byl ochoten implantovat je do svých vlastních dětí. Musk si představuje, že jak lidé se zdravotním postižením, tak zdraví jedinci by rychle získávali chirurgické implantáty v místních centrech. Prohlásil, že zařízení by mohla "vyřešit" řadu podmínek, včetně obezity, deprese a schizofrenie, a umožnit také prohlížení webu a telepatii​​.

FDA zatím neodpověděla na požadavek Reuters na komentář​.


Tento pokrok v oblasti neurotechnologií má potenciál ovlivnit životy mnoha lidí, přičemž sliby Elona Muska zahrnují nejen léčení závažných zdravotních podmínek, ale také poskytování nových schopností, jako je prohlížení webu a telepatie. Přestože je tato cesta teprve na svém začátku a mnoho otázek zůstává nezodpovězených, je jasné, že Neuralink je na cestě k překonání představ o tom, co je v oblasti neurotechnologií možné.




Nechali byste si implantovat čip Neuralink do mozku?

  • Ano, rozhodně bych to zvážil/a. Technologie mě fascinuje

  • Možná, ale musel/a bych se dozvědět více o bezpečnostni

  • Ne, ale podporuji výzkum a vývoj v této oblasti.

  • Rozhodně ne, nepovažuji takové kroky za vhodné


7 zobrazení0 komentářů
bottom of page